Antoon van Wijk

Antoon van Wijk

“Eenmaal afgekoeld en gestold zijn glas en menselijke gevoelens even breekbaar”

Allround kunstenaar Antoon van Wijk creëert heel eigenzinnige, fantasierijke sculpturen. Ze zijn speels en uitbundig en ontlokken aan de beschouwer vaak een milde glimlach. Antoon van Wijk staat bekend als specifieke glaskunstenaar. Toch werkt hij ook graag met brons. In zijn werken laat hij zien dat hij naast de technieken van het glasblazen en het brons gieten, óók die van het glas gieten tot in de perfectie beheerst. Hij weet meerdere materialen met de verschillende technieken te combineren, waardoor zeer bijzondere en boeiende kunstobjecten ontstaan.

Van Wijk laat zich graag inspireren tijdens zijn reizen door India en Indonesië. Hij is geboeid door de oosterse religies en de voelbare mystieke sferen. Deze oosterse invloeden zijn terug te vinden in het gebruik van het hele kleurenpalet en het bijzondere gebruik van de kleur goud. Ook de vormen zijn geïnspireerd op het oosten. Hij bouwt tempeltjes met dierenfiguren. Deze dierenfiguren hebben menselijke trekjes en emoties, hetgeen leidt tot vertederende taferelen. Boeddhistische beelden laat hij samenspelen met elementen van de westerse cultuur en oosterse mystiek.

Voor Antoon van Wijk is het leven zelf ook vloeibaar als glas. ‘Niets staat vast. Beiden laten zich wel modelleren. Eenmaal afgekoeld en gestold zijn glas en menselijke gevoelens even breekbaar.”