Lizette Luijten

Lizette Luijten

Lizette Luijten Daas,

Geboren 1965 Breda.

Naast haar leraren opleiding tekenen en textiele werkvormen aan het Möller instituut en de opleiding Vrije Kunstrichting aan de academie voor beeldende vorming in Tilburg hebben ook het lesgeven aan verschillende scholen en het geven van cursussen haar gevormd.

Ze exposeert regelmatig in Nederland en België.

Schilderen doe je met je handen, je hoofd, maar bovenal met je hart. Daar slaat Lizette alle indrukken en gevoelens op, en daar moet het ook weer vandaan komen.

In gesprekken met mensen en haar modellen, doet ze de inspiratie op voor haar werk.

De composities vormen een contrast tussen licht en donker, transparant en dekkend, rechte vlakken en prachtige vormen van het lichaam. Het schilderen van Lizette is een zoektocht naar rust en kracht, kwetsbaarheid en afstandelijkheid.

De contrasten zijn voor Lizette het meest herkenbaar in de vrouw. Daarom schildert ze praktisch alleen vrouwen. De zorgvuldig bij elkaar gezochte kleuren olieverf vormen geen fotografisch venster van de werkelijkheid, maar een verbeelding van een visuele ervaring.

Ze creëren een vertaling van de relatie tussen model en kunstenaar.

Er zit diepte in haar werk, littekens, maar vooral een glimlach.

Gebogen ruggen en uitgestrekte armen, een hoofd tussen de knieën of handen hoopvol vooruit gestrekt.

Haar werk zit vol leven. Maar net als bij mensen die zij zo typerend neerzet in haar werk, leer je na verloop van tijd haar schilderijen pas echt kennen.

Haar werk blijft een boeiend kijkspel, waar je nauwelijks genoeg van kan krijgen.