Francisca Kalmijn

Francisca Kalmijn

Francisca Kalmijn kwam in 1991 van haar opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht, waarna zij zich via diverse masterclasses verder ontwikkelde. In haar schilderijen openbaart zich een wereld van magie. Ze laat zich voor haar grote kleurrijke olieverfdoeken inspireren door de literatuur en de muziek. Zo schilderde zij 16 werken die hun oorsprong vonden in de romans van Louis Couperus en ook de roman fleuve “a la recherche du temps perdu” van de Franse auteur Marcel Proust vormde een onuitputtelijke bron voor haar werk. Haar kleurgebruik en de onderwerpen die zij kiest geven een gevoel van overvloed. Een wereld van planten, tuinen en vijverpartijen voert de kijker mee naar een droomwereld; Lyrisch abstract, maar met genoeg figuratieve elementen om herkenbaar te blijven.

Door haar techniek van schilderen met vele lagen over elkaar heen ontstaat er een kleurenpalet en compositie die de kijker steeds iets nieuws laten ontdekken. Vorig jaar maakte zij kennis met de muziek van de Buzz Bros Band, met haar beeldend vermogen visualiseerde ze de energie van hun muziek in een serie van 5 schilderijen die te zien zijn op de DVD van de band; ”The same new story”, een synthese van beeld en geluid. Steeds keren de thema’s van onderliggend verlangen, weemoed en hoop terug.

In haar schilderijen openbaart zich een wereld van magie. Haar kleurgebruik en onderwerpen geven de kijker een gevoel van overvloed. Francisca schildert een wereld van planten, tuinen en vijverpartijen met een lyrische abstractie en soms toch weer herkenbaar. In elk werk kun je gelukzalig wegkwijnen. Door haar manier van schilderen met vele lagen over elkaar ontstaat er een kleurpalet en compositie die de kijker steeds weer iets nieuws laat ontdekken. Haar grote publieke doorbraak kwam in 1998. Op de tentoonstelling “Lang leve de Koningin” (een hommage aan onze 60-jarige vorstin) werd haar werk spontaan door de koningin aangekocht.

Francisca Kalmijns scheppingsdrang is nog steeds niet teneinde.